Piano - composities

Nathalie Loriers werd geboren in Namen (België) in 1966. Zij volgt allereerst een klassieke piano-opleiding maar krijgt al spoedig belangstelling voor jazz.
In 1990 ontvangst ze de eerste prijs voor jazzpiano en harmonie van het Koninklijk conservatorium in Brussel.


Haar projecten als leider:

In korte tijd weet zij zichzelf een plaats te verwerven als topmusicus in de Belgische jazzwereld.


In 1989, ze is dan pas 23 jaar oud, verkiest de Belgische Vereniging van jazzcritici haar als "Best talent in België"
In 1990 wordt ze door de Brusselse Jazz Rally uitgeroepen tot "Beste jonge soliste"

Op het Igloo-label brengt ze haar eerst opname onder eigen naam uit in 1991; "
Nymphéas" met Kurt van Herck (sax), Philippe Aerts (bas), en Mimi Verderame (drums).


Een perscitaat;
Alles wat de huidige Europeanen goed doen is aanwezig in deze opnamen van Nathalie Loriers. (...) Opwindend (...) glanzende composities, goed uitgewerkt, opgezet als echte songs, een groep die zich beweegt daar waar iedereen al superieur is, een verzameling van excellente composities, dat is het bijzondere van dit debuut!" (Philippe Baron "Privilège de la musique" nov. 91.)


Met deze groep behaalt ze de eerste prijs op het "Concours des Radios Publiques des Pays de Langue Française (CRLPF)". Dit festival werd georganiseerd door Franstalige radiozenders uit Frankrijk, Zwitserland en Canada.


In 1992 biedt de Franstalige Tv-zender RTBF haar een exclusief programma aan van een uur aan, waarvoor ze een aantal sleutelfiguren uit de Belgische Jazz uitnodigt: Sadi, Jacques Pelzer, Steve Houben, David Linx, Diederik Wissels.
Vanaf dat moment is zij een regelmatige gast bij deze omroep. Vermeldenswaard is oktober 1994, toen ze het allereerste jazzconcert presenteerde op het Koninklijk Paleis, samen met Steve Houben.
In hetzelfde jaar presenteert zij zichzelf voor de koninklijke familie samen met Toots Thielemans in het Paleis der schone Kunsten , een concert in het kader ter ere van een herinneringsdag van de overleden koning Boudewijn.


Begin 1993 keert Nathalie Loriers terug in de studio. Dit keer samen met de meester van de Cool-jazz Lee Konitz en Al Levitt (drums) en Philippe Aerts (bas). Na een serie concerten in België neemt deze groep een CD op met de titel "
Discoveries".


Perscitaat:
Hier kunt U naast Konitz en Levitt, twee grote, oude avonturiers in jazz en twee liefhebbers van instant composing, een memorabele Belgische pianiste ontdekken, Nathalie Loriers genaamd.
(..) Luister naar track 6, solo piano, waarin Loriers improviseert op een manier die je Konitziaans zou kunnen noemen; Ze laat zichzelf onbewust meeslepen in de muziek zonder vooropgezet thema maar eindigt tenslotte op vertrouwd terrein.
(Norberto Gimelfarb "Viva la Musique" - mensuel suisse - maart 1994 n° 160)


In hetzelfde jaar brengt Nathalie Loriers een nieuwe CD ui6t met als gasten CD Cameron Brown (bass), Rick Hollander (drums) en een jonge Belgische saxofonist Jeroen Van Herzeele: "
Dance or die".
In de zomer van 1993 werd de groep uitgenodigd voor het internationale Jazz Festival Middelheim. Vervolgens verzorgden ze een aantal concerten in België en Frankrijk.


Perscitaten;
Je houdt van dit quartet van Nathalie Loriers want het speelt eerlijk, precies en exact en het heeft een verassende volwassenheid en kracht!" (La Voix du Nord).


Een onverwachte complexiteit die uitmondt in het geweldige "Dance or Die" (...) een fase in de carriere van een instrumentaliste die niet langer een belofte is, maar een gevedstigfd talent " (Une autre chanson - jan. 94).

Ze heeft iets fragiels, iets onzekers ook, wat deel is van de emotie. En haar composities hebben een klaarblijkelijke vreugde waarmee ze songs produceert die los en rusteloos zijn maar vooral met een gevoel voor melodie.?
(Jazzman - suppl. du Monde de la Musique) .


Met "
Walking through walls, walking along walls" (1995), vinden we haar opnieuw terug in het trio-format we samen met de Nederlandse drummer Hans Van Oosterhout en bassist Sal La Rocca. Het trio speelde in een groot aantal concerten en meerdere internationale festivals, ondermeer het Audi Jazz Festival, het Festival International de Jazz de Montréal, het eerste Euro-Arab Jazz Festival (in Syrië et Jordanië), het Festival de Jazz de Luik. Het trio werd ook uitgenodigd voor een serie concerten in Canada met Philippe Catherine (gitaar) als special guest.


Perscitaten;


"Schaamteloze gevoelens, een zacht afwisselen van extraverte verfijning en lichte introversiteit (...).Lyriek in zacht geschilderde kleuren, nuances in toucher, geïnspireerde composities, frisheid in geïmproviseerde nuances (...) Nathalie Loriers verenigt ze allemaal . Ze is overtuigend in haar timing, in haar stiltes en in haar sereniteit.". (Guide des Nouveaux talents, Alex Duthil - Jazzman n° 24 - apr.97).


"Deze CD van Nathalie Loriers bewijst dat het trio format haar het beste ligt. Hij brengt een geweldig plezier in haar spel, een minutieuze intelligentie gekoppeld aan een snelheid die ruimte geeft aan essentiële expressie " .
(Marc Danval - Tenue de Ville - febr. 96)


"Contrast in klimaat, zonnige swing, die varieert tussen heldere gevoeligheid en verholen vraag. ?Great Art!" (Le Soir - MAD - 04/1/96)


"Met een totale toewijding die past bij haar muzikale concept bevestigt deze jonge pianiste een bijzondere persoonlijkheid. Een geweldig toucher, een verbazingwekkend gevoel voor ruimte. (...)".(Thierry Quenum - Jazz magazine - June 96).


Met dit trio ontwikkelt Nathalie zichzelf gedurende een aantal jaren.
Ze neemt een tweede CD op in 1999 "
Silent Spring". Opnieuw met Sal La Rocca en Hans Van Oosterhout.
Deze CD wordt uitgebracht op het Pygmalion label (Parijs) en is uiterst succesvol. Hij wordt uitgeroepen tot de belangrijkste jazz CD in Vlaanderen en krijgt een viersterren waardering in Jazzman (het belangrijkste Jazz tijdschrift in Frankrijk), wordt verkozen door "Chaîne Paris Jazz".
Het trio speelt op meerdere festivals in Frankrijk, Zwitserland, Brazilië en Japan (Tokyo et Osaka)
De twee CD?s worden in Japan opnieuw uitgebracht.


In maart 1999 ontvangt Nathalie de Belgische DJANGO D'OR " wat haar carrière een nieuwe impuls geeft.which gives a new impulse to her career.
2000 start met een nieuwe onderscheiding, de EURO DJANGO, tamelijk uitzonderlijk in de wereld van de jazz.
Deze trofee vormt een erkenning van haar talent en haar werk tot nu toe en onderscheidt haar als belangrijkste jonge eigentijdse musicus in Europa. Opmerkelijk ook in de door mannen beheerste wereld van de jazz, omdat de prijs wordt toegekend aan een vrouw uit België.
"Jazz Pool 99" van de Vlaamse TV roept haar uit tot beste pianiste van het jaar en haar CD "Silent Spring" wordt verkozen tot beste CD van de laatste twaalf maanden.
In december 2000 zie Nathalie Loriers zich uitverkoren met de Bobby Jaspar prijs door de jury van de Parijse Academie du jazz


In januari 2002 keert Nathalie Loriers terug in de studio voor een nieuwe uitdaging; dit keer breiden drie uitstekende Belgische haar trio uit.
Frank Vaganée op sax (leider van het Brussels Jazz Orchestra), Kurt Van Herck, eveneens op sax en Laurent Blondiau op trompet. De CD, Nathalie Loriers trio +extensions, "
Tombouctou" wordt uitgebracht in mei 2002 en ontvangt uitstekende kritieken en erkenning; vier sterren in Stage Magazine and Choc de Jazzman. Radio Klara (VRT) roept het album uit tot beste plaat van het jaar.
In diezelfde periode zendt de Franse TV (FR3) een prortret uit over Nathalie Loriers en haar trio + extensions.
Met dit sextet verschijnt ze op een aantal Belgische en internationale festivals; het Gaume Jazz festival (een festival in de lieflijke Gaumestreek in het zuiden van Belgie), de Brusselse Jazz Marathon, Jazz at Middelheim (Antwerpen), de Foire van Paris, het Coutance festival (Frankrijk), het Braga festival (Portugal)...


In 2004 gaat Nathalie Loriers samenwerken met de Tunesische oud-speler Yadh Elyes. Zij vormen de groep "Chemins Croisés". Het duo vormt een zeldzame combinatie van twee instrumenten die symbool staan voor hun culturen, de piano die de Europese traditie vertegenwoordigt en de oud (een Arabische luit), die de Arabische traditie representeert.
Het complete nieuwe repertoire is geschreven door Nathalie Loriers en Yadh Elyes. De composities combineren jazz met meditatieve oriëntaalse muziek.
Op het Gaume Festival, zomer 2004, krijgt Nathalie een carte blanche voor een uitzonderlijk concert; ze breidt het duo uit tot een quinteten nodigt daarvoor enkele international gewaardeerde musici uit zoals;: Gianluigi Trovesi (clarinet), Joêl Allouche (percussie) and Tony Overwater (bas en electrische gamba). De groep verschijnt vervolgens op het Munster festival in Duitsland, het Bath festival in Engeland en op het Jazzfestival Middelheim. Sinds mei 2005 vervangt Karim Baggili een jonge oud speler uit België (maar afkomstig uit Jordanië), Yadh Elyes.


In 2005 zendt La Deux (Belgische TV zender) een portret uit van Nathalie Loriers : « Nathalie Loriers, a lady in jazz ». Deze film geproduceerd door Pierre Barré et Thierry Loreau geeft ons een kijkje in de wereld van Nathalie door middel van interviews, repetities en concertfragmenten van concerten.


Al sinds 2002 stellen Nathalie Loriers en Philippe Aerts Duo u een repertoire van originele nummers en standaarden voor.
Dit duo treedt akoestisch op en streven steeds naar de perfecte klank van hun instrumenten.
Door de perfecte samenwerking van dit duo en door de bijzonderheid van de klank, kan de muziek overgaan van swingend en krachtig tot intiem en rustige muziek.


In 2007, stelde het cultureel centrum « de Bijloke » in Gent aan Nathalie Loriers voor samen te werken met een van de plaatselijke groepen, het ?Spiegel String Quartet?, voor een uniek concert.
Dit heel nieuw project verenigt een jazz kwartet en een klassiek strijkkwartet. Bert Joris blaast de originele composities van Nathalie Loriers nieuw leven in dankzij zijn creatieve arrangementen. Dit repertoire met pure melodieuse lijnen, subtiele overeenstemmingen en gezuiverde regelingen, laat plaats voor improvisatie in een evenwichtige en originele dialoog tussen twee kwartetten. Dit alles wordt ondersteund door een van de meest swingende ritmische secties van het moment: Philippe Aerts aan de contrabas en Joost Van Schaik aan de drums.
Na enkele concerten zal het strijkkwartet aangepast worden en zal bestaan uit Igor Semenoff, Stefan Willems (viool), Aurélie Entringer (Alt) en Jan Schiffer (cello).
Begin februari 2009 gaat de groep de opnamestudio in. Het nieuwe album "Moments d' éternité" zal tijdens Gentjazz 2007 voor een verrukt publiek voorgesteld worden.


In 2007, stelde het cultureel centrum « de Bijloke » in Gent aan Nathalie Loriers voor samen te werken met een van de plaatselijke groepen, het "Spiegel String Quartet", voor een uniek concert.
Dit heel nieuw project verenigt een jazz kwartet en een klassiek strijkkwartet. Bert Joris blaast de originele composities van Nathalie Loriers nieuw leven in dankzij zijn creatieve arrangementen. Dit repertoire met pure melodieuse lijnen, subtiele overeenstemmingen en gezuiverde regelingen, laat plaats voor improvisatie in een evenwichtige en originele dialoog tussen twee kwartetten. Dit alles wordt ondersteund door een van de meest swingende ritmische secties van het moment: Philippe Aerts aan de contrabas en Joost Van Schaik aan de drums.
Na enkele concerten zal het strijkkwartet aangepast worden en zal bestaan uit Igor Semenoff, Stefan Willems (viool), Aurélie Entringer (Alt) en Jan Schiffer (cello).
Begin februari 2009 gaat de groep de opnamestudio in. Het nieuwe album "Moments d'éternité" zal tijdens Gentjazz 2009 voor een verrukt publiek voorgesteld worden.


In september 2011,wint ze de Sabam Cultuur Wedstrijd,in het kader van Jazz Hoeilaart Contest;haar compositie ,'Canzoncina' wordt als verplicht werk voor het eerst uitgevoerd door de finalisten van Jazz Hoeilaart.


In 2011 keerde Nathalie Loriers terug naar haar favoriete formule, het trio met een van de meest swingende ritmische sectie van Europa: Philippe Aerts op contrabas en de Amerikaanse drummer Rick Hollander (al op het album "Dance or die").The Nathalie Loriers New trio 'neemt ' Les Trois Petits Singes ' op voor het label' De Werf '.
https://youtu.be/BfN8WP0I3sU« Op ingenieuze wijze verweeft Loriers continu net
genoeg swing in haar composities zodat de aansluiting met de
traditie volledig is. Ze kan daarbij rekenen op twee rasbegeleiders
als bassist Philippe Aerts en drummer Rick Hollander. Een sterk
pluspunt zoals we zelf konden vaststellen tijdens de Leffe lazz
Nights deze zomer. Dit ís jazz op zijn best: een boeiende cd die
uiterst avontuurlijk vertaald wordt naar het podium.?G.Tonla Briquet


In 2014 nodigde Michel Herr het Nathalie Loriers New Trio uit om deel te nemen aan het project: 'Steve Houben & Michel Herr with The real sax section', ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van Adolphe sax, en met 5 excellente saxofonisten, van verschillende generaties: Pierrick Pédron , Steve Houben, Fabrice Alleman, Kenny Jeanney, Julien Delbrouck.

In hetzelfde jaar nam het trio deel aan het "An American Songbook" -project, geïnitieerd door het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, lyrische sopraan Julie Mossay en Steve Houben, voor een repertoire van Amerikaanse liederen gearrangeerd door Michel Herr.


In 2019 nam Nathalie Loriers deel aan het project Positive "Tentet, Music for sextet and string quartet" van Michel Herr. Een palet van internationaal vermaarde musici, zoals: Bert Joris, Paul Heller, Peter Hertmans, Sam Gertsmans en Dré Pallemaerts, vinden we in een repertoire van ongepubliceerde stukken gecomponeerd en gearrangeerd door Michel Herr.


In 2016 nodigde Nathalie, naast haar project met Tineke Postma, Benoit Vanderstraeten en Thierry Gutmann uit voor een semi-akoestische formule die de voorkeur geeft aan een repertoire dat veel meer gebaseerd is op groove: 'the Nathalie Loriers Groovy trio' zal optreden in België, Zwitserland en Luxemburg.Nathalie Loriers en Tineke Postma leerden elkaar kennen tijdens het Gaume Jazz Festival in de zomer van 2013. Meteen ontstaat er een bevlogen dialoog tussen de twee vrouwen begeleid door het solide en krachtige spel van Philippe Aerts. Het concert wordt vereeuwigd door de release van een eerste cd: Le Peuple Des Silencieux '(De Werf).
In 2016 hernieuwden de twee vrouwen, dit keer begeleid door Nic Thys op contrabas, de ervaring met de opname van een tweede cd in de fantastische zaal van deFilharmonie in Luik, die een uitzonderlijke akoestiek biedt en de muzikanten in staat stelt om op te nemen in een "Life situatie". 'We will really meet again' wordt uitgebracht door het label "De Werf". De muzikale medeplichtigheid wordt bij elk concert van het trio versterkt, gestimuleerd en gevoed, wat leidt tot een opmerkelijke vrijheid en verbondenheid. Op basis van deze geïnspireerde, inspirerende, bijna versmolten impuls kan dit muzikale avontuur daar niet stoppen: het trio besluit om een derde cd op te nemen die in het voorjaar van 2021 op het Igloo-label zal verschijnen: 'Le temps retrouvé'. Omdat ze belang hechten aan 'the blend in the sound', nam het trio alles volledig akoestisch op in de Filharmonie in Luik. Sterke melodieën op subtiele en fijne harmonieën vormen het startpunt van een nieuw hoofdstuk voor de drie muzikanten. Nathalie Loriers nam alle composities en arrangementen voor haar rekening en ze liet zich voornamelijk geïnspireerd door de wind en de bijzondere situatie waarin we leven sinds maart 2020.


Haar werk als "side woman"

Gedurende haar hele carrière heeft Nathalie Loriers samengewerkt als side woman met een groot aantal musici waaronder Philip Catherine, Toots Thielemans, Jacques Pelzer, Steve Houben, Christian Escoudé, David Linx, Diederik Wissels, Aldo Romano, Charlie Mariano, Rachel Gould, Riccardo del Fra, Fabrice Alleman, Reggie Washington, Lee Konitz, Al Levitt, Hélène Labarrière, Emmanuele Cisi, Paolo Fresu,?..
Sinds 2002, maakt ze deel uit van de European Big Band die solisten en bandleiders kent als Bob Mintzer, Gianluigi Trovesi en Kenny Wheeler.

Eveneens vanaf 2002, spelt Nathalie Loriers piano in het Brussels Jazz Orchestra (BJO).
Het BJO features Belgische en internationale solisten als Maria Schneider, Dave Liebman, Phil Woods, Philip Catherine, Bert Joris, Kenny Wheeler, Norma Winstone, Ambrose Akinmusire, Tutu Puoane, Fay Claessens, Toots Thielemans, Richard Galliano, Wynton Marsalis, Joe Lovano, David Linx, Maria Joao, Michel Herr, Lee Konitz? and Tom Harrel.
Dit internationaal gewaardeerde orkest speelde in menig groot festival: Jazz Sous Les Pommiers (Frankrijk), Feldkirch Festival (Oostenrijk), The Cutting Room (New York), North Sea Jazz Festival (Nederland), Dublin Jazz Week (Ierland), Jazz at The Lincoln Center(New York),concert 2 big bands: Brussels Jazz Orchetsra and Jazz at Lincoln Center Orchestra (Wynton Marsalis)...

Working as a teacher

Naast haar carrière als musicus geeft Nathalie sinds 1994 les aan het " Koninklijk Conservatorium van Brussel", zowel als aan meerdere muziek academies in het Franstalige deel van België. Geruime tijd ook geeft ze summerclasses aan de Academie van Libramont.

Koninklijk conservatorium van Brussel : http://www.kcb.be
Académie de musique d'Eghezée : http://www.eghezee.be/acad
Académie d' Evere : http://www.academie-evere.be
Biografie
Discografie
Pers
Concerten
Pers foto's
Fotos
Links
Contact
Home âge